login:  hasło:


             

Witamy we wtorek, 29 lipca.
Imieniny obchodzą dziś Marta, Olaf, Flora

Nasza strona używa informacji zapisywanych za pomocą cookies i podobnych technologii głównie w celu dostosowania strony do potrzeb każdego użytkownika oraz m.in. w celach reklamowych i statystycznych. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy z branży reklamowej i statystycznej. Ustawienia dotyczące plików cookies mogą być zmienione w programie (przeglądarce) do obsługi stron internetowych. Korzystanie z naszego portalu bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza akceptację korzystania z serwisu na wyżej wymienionych warunkach.
Zrozumiałam (X)

AH | 2014-01-15, 17:04
W oczekiwaniu na gościa - dobór kieliszków
Kawa, którą pijemy z ulubionej filiżanki smakuje o niebo lepiej, niż ta ze zwykłej szklanki. To samo dotyczy alkoholu. Jego kolor najlepiej widać w lśniących, przezroczystych kieliszkach. Kształt naczynia, jakość szkła i wielkość mają bez wątpienia wpływ na wydobywanie walorów smakowych danego trunku.
W oczekiwaniu na gościa - dobór kieliszków
Czasza kieliszka do wina czerwonego jest szeroka i zwężona ku górze. Taki kształt kieliszka stosuje się ze względu na intensywny zapach tego trunku, a szkło określa się typem bordeaux. Najszersze miejsce kieliszka znajduje się mniej więcej w 1/3 wysokości czaszy, dzięki czemu w kieliszku pozostanie tylko pożądana woń trunku. Czerwone wino nalewamy zazwyczaj do 2/3 pojemności kieliszka. Natomiast gdy mamy szkło o pojemności ok. 500 ml, nalewamy nieco mniej.

Szkło do win białych przeważnie jest wąskie, aby delikatny aromat tego alkoholu mógł się odpowiednio skondensować. Nóżka kieliszka jest dość wysoka. Kieliszek wypełniamy tym rodzajem wina, do 3/4 pojemności.

Wina możemy nalewać do kieliszków stojących na stole. Jednak gdy mamy do czynienia z winem długo leżakowanym, trzymamy lekko pochylony kieliszek za nóżkę i lejemy alkohol po ścianie czaszy. Następstwem dekantacji, czyli przelania wina z butelki do innego naczynia, jest napowietrzenie wina, co skutkuje złagodzeniem jego ostrości. Winno powinno zostać nalane przed konsumpcją dań, które już zostały podane na stół.

Kieliszki o wysokich i wąskich czaszach podaje się do szampana. Długi kształt kieliszka sprawi, że będziemy mogli obserwować bąbelki powietrza.



Kieliszki do win słodkich mają małą czaszę i niską nóżkę. Wina te charakteryzują się większą gęstością, dlatego taki kształt kieliszka umożliwia szybkie wyczucie ich smaku i słodyczy.



W zastawie stołowej kieliszki powinny znaleźć się po prawej stronie nakrycia nad sztućcami w kolejności podawania napojów. Szampańska zabawa może mieć także swój akcent w nakryciu stołu. Prezentujemy propozycje udekorowania stołu w szampańskich kolorach. Dla pań domu, które lubią bardziej kontrastowe zestawienia, dodałyśmy fiolet, który nadał wyrazistości zastawie.

Artykuł powstał w oparciu o rady Danieli Dziel z

Brak komentarzy
 zaloguj się  lub jeśli nie masz konta  zarejestruj się  aby dodać swój komentarz